Friday, June 17, 2011

Makanan dan lambang...(Johor)..bahagian 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera orang2 malaysia mahupun orang orang luar negara...kat sini akem teringin sangat nak kongsi salah satu lambang negeri johor..iaitu dari segi makanannya....biasalar..akem berasal dari johor...daerah pasir gudang...makanan dan lambang sesuatu negeri itu penting kerana apabila kita kemana2 kita membawa lambang dan personaliti diri kita,....dan lagi satu...Masakan dan hidangan di Johor kebanyakkannya dipengaruhi dari Arab dan kepulauan-kepulauan Melayu. Terdapat sesetengah makanan ini, yang ramuannya begitu unik dan begitu sukar di dapati di negeri-negeri lain di Malaysia. Hanya di keraian-keraian tertentu sahaja makanan yang unik dini biasanya boleh didapati dan adakalanya anak Johor sendiri tidak mengenalinya... apabila orang sebut...lontong,kuih gunting....mereka akan kenal bahawa makanan itu berasal dari mana...mana...dan mana.......ha....post nie khas tok kengkawan yang bukan berasal dari johor dan yang ingin mengetahui sedikit sebanyak tentang negeri johor darul takzim...jom sama2 kita selongkar.....
 ha,.....pada kawan-kawan akem kat luar sana mesti pernah makan makanan ini kan....satu malaysia tau ini ialah otak-otak....sebenarnya..otak-otak ini berasal dari negeri johor la....di daerah kempas memang popular makanan ini...sekarang ini makanan ini sudah meluas jauh di malaysia...boleh didapati dengan harga rm0.80 sebatang...mengandungi isi ikan yang diperap dengan rempah....ala..x payah la akem nak jelaskan dengan lebih detail makanan ni....

 ha...tau x ni ape.....nie namanya asam pedas daun kesum..memang selalulah klu g kedai2 nasi campur...x sah klu x de makanan nie....orang johor makan asam pedas bersama kicap...memang best lah..lagi pedas lauk nie lagi best....ikan asam pedas selalu orang guna ikan tenggiri,ikan bawal,dan macam2 jenis ikan boleh....ikan ape2 pown x jadi masalah....makanan nie amat polular di semua negeri.....x taw la klu korang x pernah makan makanan nie.............jom kita nengok kesemua jenis makanan tradisional di negeri johor...ada pape soklan sila post diruangan komen...
nie namanya burasak..makanan orang bugis....
 nie halwa maskam..makanan nie wujud bila ada masjis perkahwinan jew....tapi sedap taw....
nie makanan fav akem bila waktu malam iaitu kacang pol..nyummm2...harga x mahal cuma rm3 jew semangkok..
ini kerutup ikan...makanan nie memang sedap tapi mahal..ia dtg dari orang jawa yang menetap di johor...makanan nie dipercayai wujud sejak dizaman perang lagi....
nie kuih kederam...atau nama lain penderam..ia juga berasal dari negeri johor gak..dia dibuat daripada gula melaka dan juga tepung sahaja...dan digoreng....
inii kuih sirat....rupa macam kuih wajik tetapi lain jenis....akem agak jarang makan kuih nie...sooo harap2 sapa2 taw nama sebenar kuih nie...bagitaw la akem yaw...memang susah dpt kuih nie walaupon berada di johor....
ha...nie makanan yang melambangkan negeri johor la..namanya ialah laksa johor....ia berbeza dengan laksa dari negeri lain....yang lainnya ialah kuah untuk laksa johor mengandungi santan.....x tawla lain2 jenis laksa macam nie....
ini pula mee bandung johor..kuahnya memang sedap..kandungan utama dalam kuah tu ada kacang...tu yang membuatkan sedap.....ada udang,sotong,daging,ayam dan macam2 agi...nyumm2....
nie nasi beriani gam...amat popular di daerah batu pahat...selalunya nak dpt nasi beriani nie pergilah ke majlis perkahwinan......lagi satu..ia memang susah nak cari di kedai2 makan,.....

ha...kepada sesiapa yang vegeterian nie boleh la makan makanan nie...namanya ialah pecal.....dia ada tahu,tempe,sayur-sayuran,.......dan juga kuah kacang...memang sedap.....buat sendiri pown boleh....
haha...untuk pengetahuan korang..nie bukan telur dinosaur....tetapi ini telur pindang....di rebus selama beberapa jam bersama rempah dan daun2 yang tidak dipakai agi.....selalu didapati di majlis perkahwinan..
nie pisang salai....macam kerepek la..dia ada dua jenis...lembik dan keras...lembik tu sedap la juga...yang kering tu selalunya jadi kerepek pisang...selalunya pisang salai menjadi tempahan untuk musim perayaan jew....
klu korang nak makan bila2 masa jew...korang just go street stall sepanjang jalan ke johor..nant korang jumpe lar...tapi klu korang guna highway..memang x jumpe lar....
nie namanya rojak petis....memang popular di daerah johor bahru dan pasir gudang......kawan kepada rojak petis ialah rojak buah...same je...kuahnya ialah kuah petis.....pas tu tabur dengan kacang...huhuhu sedap beb...
nie namanya roti kirai ataupun roti jala.....sesuai dengan namanya kerana makanan nie serupa dengan jala....di perbuat daripada tepung dengan acuan yang berlubang...huhu sedap dimakan dengan kuah kari....
ala......makanan nie semua orang dah taw..ini namanya sate...berasal dari johor juga....hurm..lapar la......
ini mee soto....amat popular di daerah pasir gudang dan mersing.....sedap taw...ada yang makan dengan mee kasar,mee rebus dan juga nasi.......
 nie namanya tahu bakar...sedap taw......kuahnya ialah kuah rojak petis...tabur pula dengan kacang..fuhh sedap beb.....


Pengaruh masakan Jawa juga banyak menyumbang kepada masakan Johor. Antaranya nasi ambeng, lontong dan ungkep. Nasi ambeng adalah nasi yang dihidangkan ketika majlis yasin ataupun tahlil. Hidangan ini biasanya di sediakan untuk empat orang yang akan makan di dalam satu hidangan yang sama di mana terdapat campuran lauk termasuk serunding kelapa, mi, iakan kering dan sebagainya.
Tidak ketinggalan juga, bontrot/berkat yang datangnya dari bahasa Jawa yang membawa maksud nasi yang dibungkus atau di sediakan bagi tetamu untuk di bawa pulang apabila menghadiri majlis (perkahwinan, yasin atau tahlil). 

nanti part 2 akem akan sambung dengan makanan tradisional negeri melaka......tunggu yea....






      

1 comment: